Vietnam: Trpké loučení díky VietJet

Ráno zvoní budík neúprosně brzo. Pátá hodina, tma a my se rychle nasnídáme a zkontrolujeme, že jsme nic nezapomněli. Pak dle pokynů necháme klíče na lince a zabouchneme za sebou dveře.

Je kolem 6 hodiny, když si mávneme na taxi a něco málo před sedmou hodinou, když dorazíme na letiště v Saigonu. Je brzo ráno, ale tady to hodně žije. Asi jako na každém letišti. Hned si to zamíříme na přepážku VietJet, protože z nějakého důvodu nám nešel udělat online Check In a musíme na přepážku osobně.

Evidentně nešel udělat nikomu, protože je tu hrozně moc lidí. Vystojíme frontu a pak to přijde. Máte letenku z Kuala Lumpur pryč? Kam pojedete dál?

„Nevíme, nemáme přesné plány ještě“

„Je nám líto, ale to Vám nemůžeme udělat Check In. Potřebujeme vidět letenku ze země!“

Docela nás to zaskočí a odsuneme se pryč, abychom nezdržovali. Rychle koupíme levné letenky z Kuala Lumpur do Medanu na 2.12. Zrovna nám ale začne blbnout karta a tak jsme oba dost nervozní. Nakonec se to podaří nějak vyřešit a máme letenky.

Trochu nás to štve, protože takto přesně víme, kolik máme dní na Malajsii a kdyby se nám někde přeci jen dost líbilo, nemůžeme si pobyt prodloužit, ale ok. Pravidla jsou pravidla a teď už lístek máme a jdeme zase do fronty.

Dojdeme k přepážce, ukazujeme letenky, pán začne dělat Check In a spustí:

„Máte nějaká zavazadla k odbavení?“

„Ne, máme pouze příruční zavazadla/batohy.“

„Dobře, položte je na váhu?“

„Je to nutné?“

„Ano.“

A tak se stane, že uslyšíme:

Overweight!

Buch a mají nás. Jasně my víme, že máme příruční zavazadla těžší než 7 kilo, ale nikdy s tím žádný dopravce neměl problém. Sami tomu říkáme, že hrajeme ruletu, tohle se totiž může stát kdykoliv s jakou koliv společností, ale tady je toho nějak moc.

„Další batoh.“

Už s vědomím průšvihu tam dáme i ten Matejův, který je ještě těžší.

„Overweight!“

„Ok, co s tím můžeme udělat?“

„Poplatek je 60 USD. Zaplatit támle! A zavazadlo bude odbaveno. Když se Vám to podaří dát obě zavazadla po 20 Kg, bude to jen za 30 USD. A běžte si to přebalit jinam, zdržujete.“

A tak se odsuneme, pokusíme se to přeskládat, ale víme že to nepůjde. Kašleme na to, posílám Mateje zaplatit 60 USD/1260 tisíc VND a odnášíme batohy k odbavení. Ptáme se ještě jestli nejde zaplatit a vzít si zavazadlo s sebou na palubu. Nelze. Ok.

Pošleme batohy a dost rozhození, odkráčíme.

Neberte to špatně, my víme že to je hlavně naše vina. My víme, že riskujeme a lítáme s přetíženými palubními zavazadly, ale je brzo ráno, nutí nás koupit letenku a pak dělají tady cavyky.

Jakmile batohy odhodíme, zbude nám plná plátěná taška s elektronikou, ale začne nám docházet, že pokud se batohy ztratí jsme v řiti. Máme tam všechno a dokonce i Matej počítač v nezamčené kapse. Vlastně všechny kapsy jsou nezamčené. Batoh není nijak zabalený a tak nějak tušíme a připravujeme se na průšvih.

Vše, co nám zbylo.

Tím, že nám odbavili zavazadlo nám zkomplikovali situaci i s tím, že na přestup v Kuala Lumpur máme asi 1h. Musíme udělat znovu celý Check In u jiné letecké společnosti, vyzvednout zavazadlo, vyběhnout ven, znovu projít všemi bezpečnostními kontrolami. Takto bychom mohli jít jen přes transfer zónu a ta 1 hodina by byla docela v klidu.

Takže dost v nervózní náladě nastoupíme do letadla a s vidinou toho, že nám další spoj uletí a vykradou nám batohy, se loučíme s Vietnamem.

Díky Vietname. Sice bychom si přáli lepší rozloučení, ale byť nám tato zkušenost je výstrahou. 🙂


den 52 / 20.11.2018 utraceno celkem 1 420 tisíc VND/dvě osoby 

z toho jídlo:  0 tisíc VND

z toho doprava: 160 tisíc VND(taxi na letiště)

z toho ubytování: 0 tisíc VND

z toho ostatní: 1260 tisíc VND (poplatek za odbavení kufrů)

celkem za výlet od příletu do první destinace: 111 592 Kč/dvě osoby vč. ubytování, jídla, dopravy po městě, ostatního. Není zahrnuta jen letenka do Japonska.


Celkem za Vietnam (22 dní, 2 osoby, komplet: jídlo, ubytování, letenky do Malajsie, doprava, výlety, zábava…) utraceno:
16 054 tisíc VND + 72 USD a 9059 Kč

= 26 474 Kč


Jak to s námi dopadlo? Přijeli nám zavazadla? V jakém stavu? A stihli jsme letadlo na Lankawi?

To zase příště.

#cestujfpoho #neletejsVietjet #nemějtěžkýzavazadla

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.